BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, November 14, 2009

Sibuk

Minguu ni aku sibuk dengan Kursus Induksi sampai 26hb...
Jadual aku bermula dari 5.30 pagi hinggalah 11.00 pagi...
Ditambah lagi, aku telah dilantik menjadi timbalan ketua induksi...

Wednesday, November 11, 2009

Di Sebalik Cermin

  1. Hari Sabtu lepas, aku balik kampung. Aku sampai dalam 4.45pm. Lebih kurang 5.30pm, mak aku ajak ziarah kawan dia sakit, kawan dia kena cancer paru-paru. Aku pun pergi la sekali. Lagipun aku memang nak cuci gambar pun. Rumah kawan mak aku tu kat bukit candan. Memang aku kenal pun orangnya.
  2. Sampai je rumah kawan mak aku tu, kami pun bersembang la. Tentang penyakit die, kos rawatan dan macam-macam lagi. Sampai la satu topik ni yang menarik perhatian aku. Mesin oksigen yang digunakan oleh kawan mak aku ni dipinjamkan oleh persatuan cancer yang dibiyai oleh gereja kristian di Ipoh. Kawan mak aku ni hanya perlu mebayar RM100. Mesin itu boleh digunakan sampai bila2. Kira dia bagi sewa je. Aku tak persoalkan sewa tu, itu tidak ada masalah bagi aku. Yang menjadi msalah bg aku ialah, kenapa aku asyik dengar gereja kristian je yang bagi bantuan. Mane perginya masjid-masjid yang sepatutnya membantu orang Islam yang dalam kesusahan. Orang kristian membantu orang Islam yang dalam kesusahan?
  3. Malah di kawasan-kawasan orang asli pun mubaligh2 kristian ni telah sampai lebih dahulu daripada Islam. Tak perlu cerita di Sabah, Kristian sudah mempunyai tapak yang kukuh disana. Mengikut cerita abang aku yang pernah belajar di UMS, mubaligh kristian ni terlalu berani. Mengedar risalah2 sehingga ke stesen bus. Malah di hospital2 mereka memberi bunga dan buah-buahan. Mereka begitu mengambil berat kepada pesakit. Bagaimana pula jika pelajar islam yang tidak mempunyai kekuatan iman, sakit dan berjauhan dari keluarga. Mempunyai masalah. Aku berani jamin, mereka akan tertarik dengan pendekatan mubaligh ini seterusnya menukar agama.
  4. Berbalik kepada cerita kawan mak aku tadi. ‘sukarelawan’ kristian ni, datang hari2 ke hospital. Begitu mengambil berat. Pelbagai pertolongan diberikan pada kawan mak aku ni. Begitu juga dengan pesakit lain. Kita tak boleh marah dengan mereka kerana memberikan pertolongan, disebalik daripada itu hanya ALLAH sahaja yang tahu. Tapi jika benda ini berterusan aku yakin ramai lagi orang melayu akan meninggalkan agama Islam. Orang Kristian menggunakan pendekatan yang dibawa oleh Rasulullah. Orang Islam?
  5. Adakah kita ingin menyekat mereka dari memberi bantuan. Apa hak kita untuk menyekat orang memberi bantuan. Itu aku tidak persoalkan. Yang aku persoalkan, di mana ustaz2 kita yang terlalu ramai kat Malaysia ni? Kita terlalu tumpukan isu-isu remeh, sehinggakan kita lupa. Kita terlalu berebut jawatan sehingga kita lupa orang islam di malaysia banyak yang telah meninggalkan agama. Ustaz-ustaz kita asyik memberi ceramah di masjid2, semuanya tak kena, semuanya salah, apa kah menjadi kesalahan jika kita mewujudkan persatuan yang memberi bantuan kepada orang ramai. Tidak kiralah bantuan itu pada yang bukan islam atau orang islam sendiri.
  6. Kita terlalu menggunakan kekerasan sehinggakan orang melihat Islam ini agama yang keras. Kita tidak menggunakan pendekatan psikologi. Rasulullah juga menggunakan pendekatan psikologi. Masih ingat lagi cerita Rasulullah dengan yahudi buta?kita perlu berubah. Permulaannya dari alim ulamak kita. Kita terlalu asyik berpolitik sehinggakan perkara yang ringan sudah menjadi berat. Sudah terlalu lama isu ini dibiarkan.

Allah lebih mengetahui...

Mohd Hafiz, A.M.O.

Tuesday, November 10, 2009

Kuala Sanglang

Gambar ni waktu aku kat Kuala Sanglang. Tempat ni tak jauh dari pekan Alor Setar. Lebih kurang 40km. Praktikal kat ctu mmg best. satf kat ctu pun baik2 belake. Penduduk kampung pun best.Mula2 aku smpai tempat ni aku mmg tak suka. tpt ni sebuah perkampungan nelayan. pekan die lagi kecik dari pekan karai. ade jeti tok nelayan. tapi bile dah lame2 aku duduk ctu, aku mule rase yang tempat tu cantik. Penuh dengan pemandangan. ade satu jalan kampung untuk ke Kuale Perlis. kalo kita ikut jalan tu, pemandangan die mmg cantik. sebelah kanan laut, sebelah kiri plak pemandangan swah yang menghijau. memang cantik. indah btol


ciptaan ALLAH. Mula2 tu aku tak suke tempat tu. Tapi bila dah dapat sesuaikan diri, aku jadi suke tpt tu. ye la tak kenal maka tak cinta. Tapi walaupun aku rase senang dekat Kuala Sanglang, aku tak rase tempat tu tak sesuai degan aku. Penduduk kat ctu kebanyakan nya nelayan ngan petani. Kemiskinan mmg ketara kat ctu. rumah2 dorang pun tak secantik rumah2 kita. malah taraf sosial pun agak tinggi kat ctu. Kat ctu tempat berlabuh nya penyeludup senjata, dadah dan manusia. Aku tak kata aku ni budak bandar. Tapi aku dilahirkan dalam keluarga yang boleh dikatakan senang. aku amat bersyukur. Untuk tinggal kat tempat mcm tu, aku rase aku tak sesuai. Tapi aku senang ngan tempat tu tapi untuk tinggal dalam jangka masa yang lama. Mungkin aku kena fikir dahulu. Kita harus bersyukur dengan ape yang kita ada. Kita dilahirkan

dalam keadaan yang serba sempurna. Tetapi apa yang menarik perhatian aku ialah mudahnya untuk mendapatkan laut. Maklumlah terlalu hampir dengan pelabuhan. malah keramahan penduduk di sana juga menarik perhatian aku. Kadang-kadang aku rasa bagai artis. Setiap pergerakan aku mesti menjadi perhatian kat sana (beli air pun 'usha pelik'). Mungkin kerana aku orang luar. tetapi ada sesuatu yang merisaukan aku, taraf kesihatan penduduk kat sana masih rendah. Kanak-kanak mudah dijangkiti penyakit dek kerana pengetahuan tentang kesihatan yang rendah dan tahap kebersihan yang menyedihkan. Namun itu adalah pengalaman paling

berguna buat aku. Aku gembira di Kuala Sanglang. Aku harap satu hari nanti aku akan ke Kuala Sanglang lagi. Menyaksikan pemandangan mathari terbenam dan burung layang-layang pulang ke sarang, pengalaman yang tidak dapat aku lupakan selama sebulan di KUALA SANGLANG.