BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, October 29, 2009

Secangkir Kopi Madu

Kali ni aku nak bwk satu cerita sedih..kisah ini terjadi melalui pngalaman aku sndiri..
tiada niat lain..cume untuk kita kngsi bersama sbagai renungan..

Kisah bermula sewaktu aku menjalani latihan prktikal kat sebuah hospital krajaan..tpt dia aku tak blh bgtau..mcm bese, setiap ptg aku akn buat observation untuk semua pesakit..dalam wad itu ade seorang pesakit, name die Jamal (bkn name sebenar)..pkcik ni ditempatkan dalam wad pengasingan sbb penyakit yg di alami..die menghidap penyakit steven jonhson's syndrome. penyakit ni membuatkan kulit pakcik tu jd rapuh dan berair. bygkan la , kalo pegang kasar2, kulit tu boleh tercabut. Malah keadaan pkcik tu mkn teruk..jd ptg tu aku pun buat la observation kat pkcik tu..pakcik tu tanye kat aku..skang jam pukul brape?aku cakap skang jam pukul 6.30.aku heran.slalu ade anak die yng akn baring ats tikar kat lantai.ni ank die takde,isteri die takde.aku tak tanye.mngkin dorang p cafe..lepas je aku buat observation kat pkcik tu..aku nak pg semayang ngan minum ptg ngna kwn aku..aku pun ajak r die.."jom p smyng.pastu blh minum2 skali"..pastu kwn aku cakap kat aku.."awal lagi ni.baru kol 5.45"..aku terkejut.td aku tgk jam kol 5.30.."aku pun ckp "tak pe r kalo camtu"..pastu ktaorang pun lepak kat kaunter.sembang ngan doktor. kbetulan waktu tu pskt tak ramai. dalam tak sedar jam dah pukul 6.40. aku pun ajak kwn aku p smayang..tibe2 ada sorang laki ngan muke cemas dtg kat ktaorg..''cek tlh cek, tlg angkt kwn saye ni'', aku pun pg r tlg. rupenye pkck td dah terbaring kat ats lantai bilik die. aku tgk kat lantai ade taik berterabur.warne itam..ktarog pkai glove pastu trs angkat die nek ats katil. nafas die takde,nadi pun takde..ktaorang pun buat la bantuan kecemasan..buat CPR..bygkan la..dgn kulit pakcik tu yg berpenyakit..bila kami cpr,tekan dada die..bekas tgn boleh npk kat dada pkck tu..pastu ble nak mskkan tiub pernfsan kat mlt die.dah tak blh..ble bukak mulut die.bibir die dah melekat ats ngan bwh.ble bukak mlt,kulit bibir die tanggak mcm keju piza tu..nak msk tiub prnfsan (dlm medikal kite panggl ETT) pun dah tak blh..pkcik tu tak dpy nk dslmtkan..pkck tu meninggal..pastu kitaorg keluar dari bilik tu. ktaorg dgr bunyi tangisan seorang bdk pmpuan..pastu lelaki td tgur ktaorg.."mcm mane encik?"..kwn aku pun ckp,"kami dah cube sedaya upaya pkcik.tapi ni dah ketentuan"..rupa2nya laki tu ustaz pd anak die..yang menangis td anak pempuan die..bdk tu blaja kat skolah agama di pendang. kre ptg tu baru berkesempatan nak melawat ayah die..jd ustaz tu tlg bawakkan die..mak die ngan adk die balik ke rumah hari tu.ade urusan.mngkin sbb dah sminggu tinggalkan umah. Rumah die jauh gak r dari hospital tu..bygkan la..hajat anak nak tgk bapa die yg sdg sakit. nak tgk senyuman ayah die atau mngkin nak dgr suara ayah die. ble smpai je, ape yang die dapat tgk adalah ayah die yg dah terbaring. dan lebih sedih lagi adalah hanya dapat tgk tubuh kaku ayah die..mngkin pkcik tu jatuh pd pukul 6.30.wktu aku tersalah sebut pasal jam td..aku bwk kan cte ni, adalah untuk pengajaran kite bersama..sayangilah kuarge kite sementara kita masih ade peluang untuk menyayangi mereka..mmg kdg2 sukar untuk kita menurut sume arahan mereka..tapi kita perlu ingat..sape yang patut kita sayang selepas ALLAH dan Rasul?sudah tentu ibu dan kemudiannya ayah..aku dlu pun degil jugak,olh sbb itu aku taknak kerugian lagi..aku penah dgr ada seorang bapak yg terlalu kecewa dgn anak nye kerana anak die terlebih guna dadah..sehinggakan si ayah bercakap ''kalau blh buang dalam sungai, buang je'' aku tak slahkan ayah die..ayah mane yg tak kecewa..malah aku pun penah dgr ade seorang ibu ckp ''hati mak remuk kau tak tau''..jagalah hati keluarga kalian..

ALLAH yg lebih mengetahui..
Mohd Hafiz,A.M.O.

4 comments:

  1. satu cerita yang menarik n memberi sedikit keinsafan. mdh2an isan yang yg membaca juga turut mengambil iktibar daripada cerita ini

    ReplyDelete
  2. mohd hafiz, A.M.O.November 1, 2009 at 5:09 AM

    kdg2 kita sibuk...
    tapi ble kte sibuk, kte takkan lupe tok berhubung dgn kekasih kte...
    tp ngan mak bpk kte...
    ape gunenye tknologi jika tak digunakan..
    IKLAN INI DIBAWAKAN KHAS OLEH TELEKOM..

    ReplyDelete
  3. Insan Fakir...
    Kasih ibu dan ayah tidak ternilai harganya...memang kenyataan ini tdk bleh dinafikan...Pada mereka kita dtg...Namun kita insan biasa...tidak lari melakukan kesalahan...Apakah tindakan kita pabila kita terguris dgn ibu bapa...meningglkan mereka?memaki hamun mereka?mengherdik mereka?macamana pula kalau ibubapa yang terguris???adakah mereka akan lari daripada kita???atau merayu sujud meminta maaf kepada anak sendiri...terguris dengan keluarga sendiri lagi terasa perit daripada pisau menusuk hati...Bgaimana si anak yang telah dibesarkan dengan kisah hitam...siapa yang perlu dipersalahkan???Terdapat segelintir anak yg berfikir ibubapa menjadikan alasan mereka sbg orang tua maka perlulah dihormati...tetapi bagaimana kita menghormati mereka sedangkan anak mereka dibesarkan dengan kekerasan....bukan hendak menafikan yang kita perlu menghormati ibubapa...Namun kita sbg manusia biasa tidak akan mudah lupa apa yang kita rasakan...Sukarnya merungkai apa yang dirasai oleh insan yang bergelar anak...tak patuh dikatakan derhaka...Mungkin kita akan merasai peritnya sebagai ibubapa suatu hari nanti...Ya Allah, Engkau tidak akan menguji hambaMu diLuar kemampuan mereka...Kurniakanlah kami kekuatan yang ada pada kami tanpa kami sedari...Amin

    ReplyDelete
  4. walau apepun wajah ibubapa kita...
    itulah ibubapa kita...
    buruk baik kita perlu terima...
    menghargai ibubapa cukup besar pahalanya...
    namun jika kita menghadapi dugaan seperti itu...
    tanganilah dengan penuh hikmah...
    berdoalah kepada ALLAAH...
    mengadu denganNYA...
    jangan kita hina ibubapa walaupun besar kesalahan mereka...
    sesungguhnya ALLAH maha mengetahui...

    ReplyDelete